dimecres, 21 de novembre del 2012

Why poverty?


Televisió de Catalunya participa en el Projecte "Why poverty?".

Segons s'explica en el web oficial, aquest projecte té com a objectiu "fer parlar la gent sobre la pobresa" --aquí en diríem, segurament, "conscienciar".  Així, 71 televisions de tot el món, la majoria públiques, s'han posat d'acord per produir i emetre documentals que aborden diferents aspectes sobre la lluita contra la pobresa. 

La sèrie consta de vuit programes i pot arribar potencialment a una audiència de 500 milions de persones. Aquí podeu veure un recull de vídeos, fotos i tuits de la presentació del projecte a la seu de la ONU a Nova York (28 de setembre). Els documentals s'emetran durant el mes de novembre a mida que les TV implicades els tinguin llestos en el seu idioma.

Al desembre, els promotors (whypoverty.net) publicaran materials didàctics per a l'ús dels documentals. Moltes de les TV implicades també han creat recursos addicionals, com ara curts que estaran disponibles per internet. TV3 ja té una completa plana sobre el projecte (d'on hem extret part de la informació d'aquest post), amb la sinopsi dels documentals, els vídeos (a mesura que es vagin emetent) i el calendari d'emissions.  Així ho anunciaven a twitter poc abans de començar el "Sense ficció" amb el primer documental:


Els vuit documentals s'emetran per Televisió de Catalunya:

Al "Sense ficció" de TV3,  emès el 20 de novembre: "Doneu-nos els diners" -- Què es pot fer per canviar el món. Ja disponible al web del programa.

"Mares Solars" -- Les dones combaten la pobresa millor que els homes?. El documental està centrat en la Rafea, las segona esposa d'un beduí, seleccionada per estudiar a l'Índia, per aprendre a instal·lar panells solars a les cases. Per fer-ho haurà de superar tot tipus d'obstacles. Aquest s'emetrà el 25 de novembre, al Canal 33, juntament amb el documental "Pobres de nosaltres - Història animada de la pobresa" --Sabem què és la pobresa?

El 28 de novembre a "60 minuts", "Park Avenue: els diners, el poder i el somni americà". Un retrat d'un dels carrers mes coneguts de Nova York, que travessa tot Manhattan i fins i tot penetra al Bronx. L'avinguda demostra com en els últims 30 anys als Estats Units la desigualtat entre rics i pobres s'ha disparat.

El 2 de desembre, a "Grans documentals", s'emeten "Benvinguts al món. Què és pitjor, morir pobre o néixer pobre?". Cada any arriben al món 130 milions de criatures, cap de les quals decideix on neix ni com viurà. Un recorregut per diferents parts del món per conèixer l'última generació de nens i nenes. I "Estudiar, estudiar" - per a què serveix estudiar, que mostra com a la Xina, la indústria més lucrativa és la de l'ensenyament. 

El 5 de desembre a "60 minuts": "La febre de la terra, com podem alimentar tots els habitants del planeta?" Centrat a Mali, on el 75% dels habitants són pagesos, ensenya com potències econòmiques com la Xina o l'Aràbia Saudita estan llogant moltes terres per transformar-les en explotacions agrícoles.

I finalment el dia 12 de desembre, a "60 minuts" podrem veure "El saqueig de l'Àfrica: els beneficis de les empreses han de tenir un límit". Un documental que demostra com els grans beneficis de les explotacions mineres de l'Àfrica no queden als seus països sinó que van a parar a llocs com ara Suïssa. 


Enllaços d'interès:

http://whypoverty.net/.  Web oficial del projecte (en anglès)
http://www.tv3.cat/why-poverty. Web del programa a Televisió de Catalunya 
http://www.youtube.com/user/WhyPoverty. Canal del Projecte a YouTube amb vídeos curts (no els documentals)
http://www.facebook.com/WhyPoverty. Pàgina del Projecete a Facebook
https://www.twitter.com/askwhypoverty. Compte the twitter del Projecte
https://twitter.com/search?q=%23whypoverty. Tuits sobre el projecte, amb l'etiqueta #whypoverty


Fonts: Text elaborat per Esteve Fernández partir del text d'un email re-enviat per Neus Pino (gràcies!) i els textos dels webs www.whypoverty.net i www.tv3.cat/why-poverty. Imatges exrtetes de www.whypoverty.net, www.tv3.cat/why-poverty i @asjkwhypoverty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada