dimarts, 27 de novembre del 2012

Vingui a nosaltres el vostre regne


Pregària de Taizé a Sarrià, 27 de novembre 2012

Introducció
(Amb música: Bleibet hier, només instrumental) 

Avui el parenostre ens porta al verset "vingui a nosaltres el vostre regne". Intentarem aprofundir què  vol dir-nos Jesús, en què ens vol instruir, fer pensar, fer-nos concentrar, o fer-nos pregar, amb aquesta frase del parenostre. A mi sempre m'ha fet pensar en el "món nou", aquí i ara, on tots siguem dones i homes nous, lliures, compromesos, atents, pacífics, solidaris... un món nou, un regne, que esperem arribi, però no passivament sinó ben activament i impulsat per la nostra fe. Un món nou que anem construint, transformant des del nostre entorn immediat fins a les estructures més allunyades, però que comença per la transformació interior.

Cant: Déu és amor

LecturaLluc 17, 20-21.  

Els fariseus van preguntar a Jesús quan vindria el Regne de Déu. Ell els respongué: "-El Regne de Déu no vindrà en un moment previsible, ni tampoc podran dir: "És aquí" o "És allà". El Regne de Déu és enmig vostre."

Silenci amb música (Ubi caritas, Instrumental)

Lectura“Món en justícia i pau” de Pere Casaldàliga

Si la democràcia ve dels grecs, el cristianisme dels jueus i la tècnica de meditació d’Orient...  Si les xifres que sumen són àrabs, les lletres que escrivim, llatines, i la imprescindible roda és persa... Si l’Àsia va aportar l’arròs, els països mediterranis, el blat, i Amèrica el blat de moro...

Si molts ritmes que ballem són africans, La no-violència que més inspira és índia i la nadala universal és germànica... Si la raça humana és de tots els humans i les humanes d’aquesta terra...


Perquè no lluitem a fi que totes les cultures dialoguin i contribueixin a la construcció d'un món en justícia i pau?

Silenci amb música (El Senyor és la meva força, Instrumental)

Lectura: Romans 14, 16-19.  

No feu que malparlin del vostre millor tresor! Que el Regne de Déu no consisteix pas en aquest menjar o en aquella beguda, sinó en la justícia, la pau i el goig de l'Esperit Sant.  El qui serveix el Crist d'aquesta manera, agrada a Déu i és reconegut pels homes. Cerquem, doncs, allò que porta la pau i que edifica la comunitat. 

Silenci llarg

Pregàries espontànies

Pare Nostre

Cant final: Da pacem Domine

Preparada per: Esteve Fernández 

dissabte, 24 de novembre del 2012

L'experiència del cinquè evangeli


La nostra família hem tingut la sort aquest estiu de poder viatjar a Terra Santa, juntament amb un grup de Salesians Cooperadors. Quan va arribar, i durant tot el viatge, vaig sentir parlar del “cinquè evangeli”. En un primer moment no entenia què volia dir (jo en coneixia només quatre), però un cop a casa, veient les fotos que vam fer, ho vaig entendre: el cinquè evangeli és l’experiència i els records que et queden un cop has estat allà veient els llocs dels que tants cops has sentit parlar. Quant ets allà no ets gaire conscient, i vas amunt i avall, escoltant el guia, però un cop ho interioritzes tot, l’experiència és molt intensa.

Muntanya de les Benaurances, Cafarnaüm, Tiberíades, Mar de Galilea, Riu Jordà, Desert de Judea, Muntanya de les Temptacions, Jericó, Natzaret, Mont Tabor, Betlem, Jerusalem, Betània, Mar Mort, Tagbha, Getsemaní, Via Dolorosa, Sant Sepulcre, Ain Karen... són un seguit de noms que sovint sentim. Cada diumenge en alguna lectura apareix algun d’aquests llocs. Ara, quan llegim algun fragment d’algun dels quatre evangelis, tenim la sort de poder no imaginar com serien aquests llocs, sinó de recordar com són, i poder fer-nos una idea de com va ser la vida de Jesús. 

D’experiències n’hem tingut moltes, però a mi m’agradaria explicar-vos algunes: la travessia pel Mar de Galilea en una barca de l’estil de la que tenien els deixebles i amics de Jesús, parant al mig del llac a fer una pregària. Celebrar l’eucaristia a Canà de Galilea, on el meus pares i la resta de pares i mares va renovar el compromís matrimonial. Visitar Natzaret, i poder veure com era una vivenda en aquella època, on va viure la Sagrada Família, la gruta de l’anunciació. La renovació del Baptisme en el Riu Jordà. Fer una petita pregària a l’hort de Getsemaní per la nit. Fer el Via Crucis pels carrers de Jerusalem (la Via Dolorosa, a l’igual que feu Jesús). La visita a la Basílica de la Nativitat, que està edificada, just a sobre de la gruta del naixement i l’adoració dels Mags. La visita als Salesians de Betlem, i als Franciscans de Jerusalem... I moltes més coses, vivències i experiències que us explicaré més endavant.

Només vull acabar recomanant a tots aquells que pugueu, que us plantegeu la possibilitat de poder visitar Terra Santa algun dia, així viureu l’experiència del cinquè evangeli.

Marta Gerona Otal 
Grups FOC, Parròquia de Sant Joan Bosco (Barcelona)

El Sant Sepulcre

Desert de Judea

Espai João Martí


L’espai João Martí neix de la intuïció que formem part d’una mateixa humanitat que ens convoca a trobar-nos els uns amb els altres i immersos en aquesta realitat, ens mou a compartir la riquesa del que som.

A l'espai es desenvolupen diferents activitats en els següents eixos:
  - en el món aquí
  - en la psicologia, la ment, les emocions
  - en el cos
  - en l'esperit
  - en l'expressió



Podeu consultar aquí el calendari d'activitats.

Per tenir mes informació: espaijoaomarti@gmail.com

Adreça  C/ Mercè Rodoreda, 9, de Barcelona
Tls. 667322799 // 697447920
 
Informació aportada per Joan Segura

dimecres, 21 de novembre del 2012

Why poverty?


Televisió de Catalunya participa en el Projecte "Why poverty?".

Segons s'explica en el web oficial, aquest projecte té com a objectiu "fer parlar la gent sobre la pobresa" --aquí en diríem, segurament, "conscienciar".  Així, 71 televisions de tot el món, la majoria públiques, s'han posat d'acord per produir i emetre documentals que aborden diferents aspectes sobre la lluita contra la pobresa. 

La sèrie consta de vuit programes i pot arribar potencialment a una audiència de 500 milions de persones. Aquí podeu veure un recull de vídeos, fotos i tuits de la presentació del projecte a la seu de la ONU a Nova York (28 de setembre). Els documentals s'emetran durant el mes de novembre a mida que les TV implicades els tinguin llestos en el seu idioma.

Al desembre, els promotors (whypoverty.net) publicaran materials didàctics per a l'ús dels documentals. Moltes de les TV implicades també han creat recursos addicionals, com ara curts que estaran disponibles per internet. TV3 ja té una completa plana sobre el projecte (d'on hem extret part de la informació d'aquest post), amb la sinopsi dels documentals, els vídeos (a mesura que es vagin emetent) i el calendari d'emissions.  Així ho anunciaven a twitter poc abans de començar el "Sense ficció" amb el primer documental:


Els vuit documentals s'emetran per Televisió de Catalunya:

Al "Sense ficció" de TV3,  emès el 20 de novembre: "Doneu-nos els diners" -- Què es pot fer per canviar el món. Ja disponible al web del programa.

"Mares Solars" -- Les dones combaten la pobresa millor que els homes?. El documental està centrat en la Rafea, las segona esposa d'un beduí, seleccionada per estudiar a l'Índia, per aprendre a instal·lar panells solars a les cases. Per fer-ho haurà de superar tot tipus d'obstacles. Aquest s'emetrà el 25 de novembre, al Canal 33, juntament amb el documental "Pobres de nosaltres - Història animada de la pobresa" --Sabem què és la pobresa?

El 28 de novembre a "60 minuts", "Park Avenue: els diners, el poder i el somni americà". Un retrat d'un dels carrers mes coneguts de Nova York, que travessa tot Manhattan i fins i tot penetra al Bronx. L'avinguda demostra com en els últims 30 anys als Estats Units la desigualtat entre rics i pobres s'ha disparat.

El 2 de desembre, a "Grans documentals", s'emeten "Benvinguts al món. Què és pitjor, morir pobre o néixer pobre?". Cada any arriben al món 130 milions de criatures, cap de les quals decideix on neix ni com viurà. Un recorregut per diferents parts del món per conèixer l'última generació de nens i nenes. I "Estudiar, estudiar" - per a què serveix estudiar, que mostra com a la Xina, la indústria més lucrativa és la de l'ensenyament. 

El 5 de desembre a "60 minuts": "La febre de la terra, com podem alimentar tots els habitants del planeta?" Centrat a Mali, on el 75% dels habitants són pagesos, ensenya com potències econòmiques com la Xina o l'Aràbia Saudita estan llogant moltes terres per transformar-les en explotacions agrícoles.

I finalment el dia 12 de desembre, a "60 minuts" podrem veure "El saqueig de l'Àfrica: els beneficis de les empreses han de tenir un límit". Un documental que demostra com els grans beneficis de les explotacions mineres de l'Àfrica no queden als seus països sinó que van a parar a llocs com ara Suïssa. 


Enllaços d'interès:

http://whypoverty.net/.  Web oficial del projecte (en anglès)
http://www.tv3.cat/why-poverty. Web del programa a Televisió de Catalunya 
http://www.youtube.com/user/WhyPoverty. Canal del Projecte a YouTube amb vídeos curts (no els documentals)
http://www.facebook.com/WhyPoverty. Pàgina del Projecete a Facebook
https://www.twitter.com/askwhypoverty. Compte the twitter del Projecte
https://twitter.com/search?q=%23whypoverty. Tuits sobre el projecte, amb l'etiqueta #whypoverty


Fonts: Text elaborat per Esteve Fernández partir del text d'un email re-enviat per Neus Pino (gràcies!) i els textos dels webs www.whypoverty.net i www.tv3.cat/why-poverty. Imatges exrtetes de www.whypoverty.net, www.tv3.cat/why-poverty i @asjkwhypoverty

dijous, 15 de novembre del 2012

Cafè amb l'autor: nova iniciativa de la llibreria Claret



El passat 4 de juny va tenir lloc el primer “Cafè amb l’autor” de la llibreria Claret, una nova iniciativa per enfortir els vincles entre autors i lectors. El primer escriptor convidat va ser en Xavier Melloni, autor del volum "Voces de la mística II”.

Aquesta activitat pretén, segons els organitzadors, apropar lectors i autors “durant una estona per poder-los preguntar aquelles incògnites que apareixen durant la lectura d'un llibre, xerrar d'anècdotes i curiositats que acostumen a quedar en l'imaginari del lector, fer-li saber les nostres opinions, reflexionar sobre temes diversos, etc."  Sens dubte una molt bona iniciativa que complementa la lectura del llibres.

Els propers “cafès amb l’autor” ja programats són:


Us podeu inscriure trucant  al telèfon 93 301 08 87, escrivint a l’email llibreria@claret.cat o bé on-line en  aquest formulari .

Lloc: Sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret, C/ Roger de Llúria, 5; Barcelona.

Podeu sentir un àudio d’anunci del “Cafè amb l’autor” a YouTube: http://bit.ly/ZOH9qH



Jornades sobre l’aportació social de les religions


Aquestes jornades tenen per objectiu divulgar l’aportació que les religions fan al conjunt de la societat, més enllà de les persones i comunitats que s’hi senten identificades. Les Jornades són obertes a tothom i inclouen ponències, taules rodones i un espectacle cada nit.
Organitza: Direcció General d’Afers Religiosos amb la col·laboració del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa.
Dies i lloc: 27, 28 i 29 de novembre de 2012, al Pati Manning, C/ Montalegre, 7 de Barcelona
                                                   + info: http://ves.cat/bs_T

dissabte, 10 de novembre del 2012

Concert i presentació del CD "Veus per a una nova evangelització"

Divendres 9 de novembre al vespre, amb la basílica de Santa Maria del Pi plena de gom a gom (arquebisbe inclós), es va presentar el disc "Veus per a una nova evangelització". Aquest CD és una obra col·lectiva impulsada per la Fundació Unaveu i la salesiana Carme Canadell, i també amb la col·laboració del claretià Màxim Muñoz i del marista Lluís Serra, de la Unió de Religiosos de Catalunya. El CD conté les cançons que, en paraules de la Carme Canadell, haurien de ser "una  mica la música i la paraula dels nous camins de la pastoral a totes les diòcesis catalanes".

En el concert van participar 9 dels seus intèrprets que van cantar 15 cançons. En el CD han participat 12 cantautors i conté 19 cançons (18 d'inèdites més l'Himne a la Sagrada Família interpretat per tots). Es tracta de cantautors i cantautores amb diferents estils i procedència, alguns de consagrats (en el sentit artístic i religiós) i altres de més novells: Toni Torrelles i Jaume Palau (Kairoi), germans maristes; la Germana Glenda, ordo virginum; els preveres Xavier Morlans, Francisco García i Joan Àguila (grup "Canta la Teva Fe"); Javi Núñez, germà de La Salle; les laiques i el laic Carla Costa, Neus Rodés i Oriol Sabé; i el jesuïta Marc Vilarassau. Guanyen els consagrats als laics...

En veure el títol he pensat que aquestes cançons havien de ser un intent de renovació o de re-impuls de les cançons que fem servir a les nostres comunitats i grups. He pensat que trobaria músiques noves i lletres noves, i també no tan noves per incorporar a les nostres eucaristies i moments de pregària. Efectivament, algunes lletres no caduquen, com ara "L'amor no passarà" de Joan Àguila (1Co 13, 2-8) o "Dóna'm aquesta aigua" de Xavier Morlans (Jn 4,15 i Salm 42(41),3-4.6)  I algunes d'elles són realment cançons cantables en les celebracions, perquè de cançons (religioses o no) n'hi ha de cantables i de no cantables. Algunes cançons del CD són més aviat per ser escoltades i segur que sonaran a Ràdio Estel o a "Signes del temps" acompanyant algun reportatge, d'altres esperem que siguin incorporades als repertoris de comunitats i parròquies!

Porto molts anys tocant la guitarra i animant (més o menys) cants a la parròquia de Maria Auxiliadora a Sarrià i tinc ganes d'eixamplar el repertori, la qual cosa costa per desconeixement i també per mandra. I he descobert cantants que no coneixia. Per exemple, la veu i la música de la Hermana Glenda,amb el seu "Res no és impossible per a Déu", primera cançó en català de la seva ja dilatada (i molt professional) carrera... fins i tot té una App pròpia per a smartphones!. M'ha recordat la musicalitat del cubà Silvio Rodríguez... si bé amb un to de misticisme una mica diferent. I les fantàstiques veus (i lletres) de cançons (cantables) de la Carla Costa ("Senyor Jesús", amb lletre de Pere Casaldàliga) i l'Oriol Sabé ("Alè de foc" de'n Joan Faner, SDB), incloent el clàssic espiritual "Amazing Grace", que canten a duet, adaptat al català com a "Amor preciós". M'ha sorprès en Francisco García de Sant Boi de Llobregat, que interpreta "Sóc jo", cançó melòdica i fins i tot una mica eurovisiva... 

I m'han agradat, sense sorprendre'm massa, les cançons d'en Xavier Morlans i de Toni Torrelles, respectuoses amb els seus estils i fins i tot una mica previsibles. Vull esmentar especialment la cançó "Déu arriba  sempre", uns versos de Pere Casaldàliga musicats i interpretats per Jaume Palau (i Juanjo Borredà). 

Respecte a la confecció del CD, sols comentar-vos que després de la presentació d'en Xavier Morlans (president de la Fundació Unaveu), hi ha la lletra de totes les cançons amb indicació de qui ha compost la lletra i la música, a més de l'interpret. El CD inclou un "ordre temàtic de les cançons" (Advent; Salvació; Resposta a Jesús, etc...), la llista d'intèrprets, i uns sentits agraïments. M'ha decebut posar el CD a l'ordinador i comprovar que les cançons només estan identificades com a "Pista XX", sense el nom de la cançó, ni de l'intèrpret ni el nom del disc... un petit detall però que resulta una mica molest i contrasta amb la curosa confecció del CD. A més, hauria estat interessant incloure un lloc web on poder descarregar les lletres i, més important, les partitures amb la música i els acords, que a ben segur facilitarien la disseminació i ús de les cançons.

Us convido a sentir el CD i a deixar aquí mateix les vostres pròpies apreciacions i comentaris. El CD es pot adquirir a Claret i altres llibreries religioses. De moment sembla que no hi és a Spotify (que va molt bé per sentir-les gratuïtament) ni a Amazon, on normalment es poden escoltar parcialment les cançons i comprar-les. Sens dubte una boníssima iniciativa que contribuirà a la nova evangelització, si ens animem a sentir i fer nostres totes aquestes cançons. Moltes gràcies als promotors i a tots el cantants i col·laboradors!

Esteve Fernández






Dos grandes



Dos grandes

Una presentació amb poemes de Machado i pintures de Picasso.

Aportat per Dolors Boleda i Rafel Pi

dimecres, 7 de novembre del 2012

Entrevista a Sor Lucía Caram


Sor Lucía. Foto: ManresaInfo.cat
En aquest enllaç podeu escoltar l’entrevista que li van fer a la monja dominica Sor Lucía Caram El món a RAC1, amb motiu de la  presentació del seu llibre "Mi claustro es el mundo" fa uns pocs dies. 

És una entrevista força interessant. En el mateix enllaç, a part d’escoltar l’entrevista sencera, podreu llegir algunes frases destacades de l'entrevista. Hi ha tot un seguit de reflexions força interessants: de política, de la crisi econòmica i social actual, de l’església i les respostes que dóna davant la situació actual. 

En aquest altre enllaç podeu llegir què ha escrit la pròpia Sor Lucía sobre el seu llibre.

Molt recomanable prendre's una mica de temps i escoltar-ho!

Jordi Gerona.